BCE SZARVASI ARBORÉTUM OLDALAI VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA

Hírek

Kutatók éjszakája verseny eredmények

Kutatók éjszakája 2018 Barangolás a fák csendjében címmel meghirdetett 10 állomásos csapatverseny eredményei: Gyalogbékák   213,5 pont Őszapók és Hörcsögök   211 pont Griffendél  205 pont Lompik   204 pont Győző  203 pont Csajos Csajok  196 pont Csípős Lecsó  és Éjjeli Lepkék  194 pont Talán Platán  193 pont Közvilágítás  192 pont Karvaly   185 pont Madarászok  184 pont Kotkodácsoló Csirkék  183 pont Kalácsok  181 pont Mókusok  180 pont Kakukk Marcik  178 pont Cukorfalók   175 pont Pingvinek   169 pont DJ. Margit   158 pont Kraken   157 pont Fluoreszkáló Sündisznók  24 pont Gratulálunk a résztvevőknek, köszönjük, hogy az éjszakai játékos vetélkedőn részt vettek, várjuk Önöket jövőre is a Szarvasi Arborétumba!

Lezajlott a ROHU-35 „Greening Footprints” pályázat nyitórendezvénye

szeptember 13-án lezajlott a ROHU-35 „Greening Footprints” pályázat nyitórendezvénye A SZIE Szarvasi Arborétum és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közös pályázata során a gyűjteményes kertek bemutatása, a bemutathatóság elemeinek bővítése, valamint a két partner közötti szakmai kapcsolat erősítése a cél. A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Palkovics László rektorhelyettes, Böcskei László megyéspüspök és Babák Mihály Szarvas Város Polgármestere, majd a projektek bemutatására került sor. Az arborétumi projektelemek között szerepel a főbejárattól induló tematikus útvonal amely egyrészt az érintett növénycsoportokat mutatja be, elérhetővé teszi az új pályázati beruházásokat és egy mozgalmas kalandtúra része lesz. A projekt legnagyobb eleme a közösségi és foglalkoztató épület kialakítása a hozzá kapcsolódó rendezvénytérrel. Az épület közel száz fő együttes leültetésére alkalmas a megfelelő háttér biztosításával. A meditációs tér elemei között művészeti alkotások és interaktív elemek jelennek meg. Az ökojátékpark elsősorban a gyerekeket célozza, de különleges elemeivel a felnőttek számára is látványos, a bibliai-, fűszer- és gyógynövényes kert leírásaival, fajtábláival pedig oktató és ismeretterjesztő célzatú helyszín lesz. Nagyváradon a felújítás alatt álló Püspöki Palota mellett e projekt segítségével a kert is megújul. Igényes sétautak, pihenőterek, táblák jelennek meg, az egyes kertrészletek kibővülnek, az itt töltött időt pedig a pihenés mellett a bemutató applikáció teszi hasznossá. A partnerek közös munkája során a szakmai kapcsolat elmélyítése mellett bemutató kiadványok készülnek.   A pályázati megvalósítás időtartama: 2018. június 1. és 2020. május 31. közötti időszak. A projektelemek megvalósítására összesen 1.663.232,70 EUR fordítódik.

Aktív turizmus

Aktív turizmus Kertünkben lehetősége van a hosszú séták, barangolások mellett számos aktív mozgást kipróbálni. Járja be a kertet Nordic Walking bottal, vagy tegyen hosszú sétát a Parkerdő irányába házikedvencével. Kutyájával – természetesen pórázon vezetve – izgalmas, közös sétára indulhat a az év minden napján. Jógázzon a kertben! Hétvégén a csendes délelőtti, vagy esti alkalmak megfelelő hangulatot kínálnak Önnek a stresszes hét után. Arbopem ’18 – Frizbi Golf verseny A Magyar Frizbi Golf Országos Bajnokság 3. fordulójának 2018. szeptember 15-16-án a mesés szépségű Szarvasi Arborétum ad otthont. A verseny a park északi, kevésbé frekventált részén zajlik, szombati napon nyilvános szabadedzésekkel, és vasárnap magával a versennyel. A frizbi golf egy itthon még kevésbbé ismert sport, szabályai leginkább a hagyományos golf sporthoz hasonlítanak. Amíg a hagyományos golfban a játék célja az, hogy egy labdát minél kevesebb ütéssel beleüssünk egy lyukba, a frizbi golfbana játékosok minél kevesebb frizbi dobással próbálják eltalálni a pályán elhelyezett láncos célpontokat (úgynevezett kosarakat). A játék nehézségét a pályán elhelyezkedő tereptárgyak, fák, bokrok, dombok, lejtők adják, az Arborétum ilyen tekintetben tökéletes helyszíne a versenynek. A versenyen a magyar frizbi golf sport elitje vesz részt, az országos bajnoki cím sorsa nagyban múlik azon, hogy a játékosok hogyan küzdenek meg az Arborétum flórájával. A szombati szabadedzést követően a verseny vasárnap reggel 9:30-kor kezdődik. A játékosok összesen kettő teljes kört játszanak a 18 célpontra, a két kör között egy rövid szünetet tartva. Az esemény a látogatók által, az Arborétumba való belépő megváltását követően szabadon megtekinthető.

Gyermekcsoportoknak

Gyermekcsoportoknak Néhány információ a kirándulás előtt: A terület bejárására 2-3 óra ajánlott kényelmes tempóban. Az önálló sétát tájékoztató- és növénytáblák, a belépőjegy mellé adott térkép, valamint az ajándékboltban megvásárolható különböző korosztályoknak szóló kísérőfüzetek és kiadványok segítik. Mozgássérültek számára kerekes kocsival folyamatosan járható útvonal a park központi részén van kialakítva kb. 1000m hosszon. A burkolt utak mentén szabadtéri foglalkoztató játékokat találnak. (lengőteke, babaház, a sakk- és malompálya, a torpedó, valamint a gyufás fejtörő) Ingyenesen használható mosdók a főbejárathoz közel, jobbra találhatók. A Varázstanya udvarán Emma és Karesz, azaz a két emu látható. Az állatok etetése tilos! A kertben élő kék pávák szabadon közlekednek, bárki számára megtekinthetők. Az állatok etetése tilos! A jegypénztár melletti Növényáruda március 15. és november 15. között tart nyitva 9-től 17-ig. Aktuális készlete folyamatosan változó. Elrejtett geoláda megtalálására van lehetőség GPS, vagy akár okostelefon segítségével. A játék részletei megtalálhatók a  www.geocaching.hu oldalon, ahol a Szarvasi Arborétumra rákeresve érhetők el a geoláda koordinátái valamint térképe. „Tündöklő kövek” bibliai ihletésű kültéri kiállítás megtekinthető a Hajókikötő felé vezető burkolt út mellett, a Konyhakert elnevezésű gyűjtemény fái alatt. >

Különleges alkalmak a Pepikerben

Különleges alkalmak a Pepi-kerben     Miért válassza családi rendezvénye, esküvője helyszínéül Magyarország legnagyobb Arborétumát? Mert minden évszakban szép, rendezett természeti környezetet kínálunk. Mert a tágas, otthonos tájképi kerthez a Vendégház 16 főre kínál szállást, és nagyterme, étkezője alkalmas családi összejövetelek lebonyolítására. Mert a kert minden zugát bejárhatja fotósával az emlékezetes képek elkészítésekor. Mert csendes, nyugodt helyszínt kínálunk az Ön különleges élményeihez.

Viharzóna szabadulós játék

  Viharzóna – új szabadulós játék Az égen sötét felhők gyülekeznek, s fák baljósan hajladoznak. A csapatoknak ezúttal a természet erővel kell szembeszállniuk, és segíteniük kell a vészesen közeledő vihar elöl biztonságba juttatni az arborétum szimbolikus állatait, a pávákat. Villámok cikáznak, mennydörög az ég,  az idő pedig egyre fogy… Küldetés: megmenteni az állatokat, mielőtt kitör a pusztító vihar. Zárak, logikai feladványok, amiket csak összehangolt csapatmunkával lehet megoldani. A játék ára: 6000 Ft/csapat Résztvevők száma: 2-6 fő Információ, helyfoglalás: 70-547-2986 << Vissza a hírekhez Oszd meg másokkal is!