Gyógynövények

Gyógyító fák és bokrok a Szarvasi Arborétumban

Az Arborétum - jellegéből eredően - fás szárú növények gyűjteménye. Az itt található fás szárú növények közel 1600 faját és fajtáját sokféle szempont szerint lehet csoportosítani. Ezen az oldalon azokat a növényeket vesszük sorra, amelyeket az orvostudomány vagy a fitoterápia gyógyításra használ. Először a növény néhány botanikai jellemzőjéről lesz szó, hogy ha sétálunk az Arborétumban vagy a természetben bárhol, akkor képesek legyünk felismerni a növényt. Utána a gyógyítás céljára gyűjtött növényi rész – azaz a drog – és annak alkalmazási területei kerülnek ismertetésre. Végül az irodalmi hivatkozások, ahol a kedves olvasó még több információhoz juthat.

Két fontos dologra még szeretném felhívni a kedves olvasó, illetve arborétumi látogató figyelmét:

A gyógynövények sok esetben segíthetnek, de a diagnosztizálás és a terápia megállapításához minden esetben javasolt a háziorvost felkeresni!

Az Arborétum természetvédelmi terület ezért a növények vagy azok részeinek gyűjtése tilos!

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna Jacq.) virágos hajtásvég (Crataegi summitas

A több tucat galagonya faj közül csupán néhány faj az, amelyet gyógynövényként használunk. Leggyakrabban az egybibés galagonya (Crataegus monogyna Jacq.) és a cseregalagonya vagy kétbibés galagonya (C. laevigata Poir.), illetve ezek hibridjeinek drogját gyűjtik, amelyek Magyarországon is őshonosak. A fekete galagonya (C. nigra Waldst. et Kit.), az ötbibés galagonya (C. pentagyna Waldst. et Kit.) és az francia galagonya (C. azarolus L.) szintén szerepelnek a gyógynövényként gyűjthető galagonyák között a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben(1), azonban a fekete galagonyát kivéve nem honosak hazánkban. A fekete galagonya gyűjtését viszont kérem, hogy mellőzze mindenki, mivel szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján(2), mint veszélyeztetett faj és hazánkban is védett(3)!

A továbbiakban az egy- és kétbibés galagonyáról, mint hazánkban gyűjthető fajokról lesz szó. Alapvetően mindkét faj néhány méteres nagyságú cserjévé vagy kis fává nő. Ágaik tüskések. Leveleik 1,5-6 cm nagyok, de a kétbibés galagonyának általában a mérettartomány kisebb széléhez közelítenek a levelei. A levéllemezek 3-7 osztatúak. A kétbibés galagonya levele kevesebb karéjra osztott és az öblök a levéllemez felét nem érik el, míg az egybibés galagonya levele több szeletre osztott és mélyen, majdnem a főérig nyúlik a bemetszés. A levéllemez széle a kétbibés galagonya esetében egyenlőtlenül, sűrűn fűrészes, míg az egybibésen a csúcs felé ritkásan fogazottak. Virágai fehér színűek és kellemetlen szagúak, amelyek felfelé álló bogernyőben csoportosulnak és április-május környékén nyílnak. Nevéhez hűen az egybibés galagonya virágaiban egy bibeszál található, míg a kétbibésben 2, ritkán 3. Borsó vagy babszem nagyságú termésük gömbös vagy elipszoid alakú, fénylő skarlátvörös színű. A csontáralma termés szeptember-október folyamán érik és a bibeszámmal egyező vagy annál kevesebb mag található bennük.(4)

Gyógyítás céljára a virágos hajtásvéget (Crataegi folium cum flore) illetve a termését (Crataegi fructius) gyűjtjük. A virágokat és leveleket tartalmazó ágvégeket (Crataegi summitas) napos időben az első virágok kinyíltát követően szedjük. Használjunk metszőollót és kesztyűt mert a tüskék vége könnyen beletörik az ember bőrébe. A gyűjtött drogot jól szellőző helyiségben szárítsuk, ahol a közvetlen napfény nem éri. A száradási arány kb. 5,5:1. A terméseket a teljes érés elején érdemes szedni (ha már megfonnyadtak, ellágyultak, akkor nem alkalmasak drognak) és 60-70 C fokon lehet szárítani. Fontos, hogy a szárítás alatt a termések élénkvörös színe sötétedhet valamelyest ugyan, de a megfeketedett drog értéktelen. A száradási arány 4-5:1.(5)

A drog hatóanyagai közül a flavonoidok (a virágos hajtásvég 1 %, míg az áltermés 0,1 % összflavonoid tartalmú) és az oligomer procianidinek (az áltermés 1-3 %-ot tartalmaz), amelyek hatásosságát kísérletek is bizonyítják. A farmakológiai és klinikai vizsgálatok többféle jótékony hatást is igazoltak. Fokozza a szív pitvarokban az összehúzódás erejét (pozitív inotróp), kezeli a szív ritmuszavarait (antiaritmiás), a szív verőereinek (koronária) fokozza a vérellátását, csökkenti a szívizom oxigénigényét és a szabadgyökök számát, amivel védi a szívet (kardioprotektív), bizonyos esetekben csökkenti a vérnyomást.(6,7)

A fentiek alapján a galagonya a szív egyik nagy barátja. Napi 2-3 alkalommal érdemes 2 dl teát készíteni belőle úgy, hogy az egy nap alatt felhasznált összes drog mennyisége 5 g-nál ne legyen több. Hatása késleltetett és nem túl erős ezért több héten keresztül kell fogyasztani, hogy tapasztaljuk a pozitív eredményt. Természetesen a háziorvossal való konzultáció ebben az esetben is nélkülözhetetlen!

Felhasznált irodalom:

 1. Paál Tamás, Dr. Kőszeginé Dr. Szalai Hilda, Dr. Nagy Anita, Dr. Kertész Piroska, Posgayné Dr. Kovács Edit, Dr. Takács Mihály, Dr. Németh Tamás, Dr. Jankovics Péter és Nyíri Judit (2006, szerk.): Magyar Gyógyszerkönyv VIII. kiadás IV. B kötet. Országos Gyógyszerészeti Intézet, Budapest.
 2. http://www.iucnredlist.org/details/203427/0
 3. http://www.termeszetvedelem.hu/_user/downloads/vedett_fajok/Red%20List_final%20version.pdf
 4. Tóth Imre (2012): Lomblevelű díszfák, díszcserjék kézikönyve. Tarkavirág Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Dunaharaszti.
 5. Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsébet és Szabó László Gy. (2012): Gyógynövények ismerete, A fitoterápia és az alternatív medicina alapjai. Galenus Kiadó, Budapest.
 6. Csupor Dezső (2009): Fitoterápia, növényi szerek a gyógyászatban. JATE Press, Szeged.
 7. Tassell M. C., Kingston R., Gilroy D, Lehane M. and Furey A. (2010): Hawthorn (Crataegus spp.) in the treatment of cardiovascular disease. Pharmacogn Rev. 2010 Jan-Jun; 4(7): 32–41.

Fekete bodza (Sambucus nigra L.)

A fekete bodza (Sambucus nigra L.) hatásaival már Hippokratész is részletesen foglalkozott azaz már több mint 2000 éve használják, mint gyógynövényt.(1) Hazánkban is őshonos, mindenfelé előfordul, de leginkább az emberlakta, nitrogénben gazdag talajú területeken lehet vele találkozni. 3-6 m magas terebélyes bokorrá vagy kisebb fává nő. Törzsén a kéreg parásodó, mélyen repedezett, vesszőin szürke színű, sok, nagy, sötétbarna paraszemölccsel. Leveleik keresztben átellenesek, páratlanul szárnyasan összetettek, 5-7 levélkéből állnak és 20-30 cm hosszúak. Az egyes levélkék fűrészes szélűek, hosszúkásak, hegyes csúcsúak. Az illatos, sárgásfehér, apró virágai 10-20 cm átmérőjű összetett lapos bogernyőbe tömörülnek. A virágzása jellemzően májusban történik. Termése augusztus-szeptemberben érik, 6-8 mm átmérőjű, éretten fényesfekete.(2)

A fekete bodza élőhelyén sokszor a gyalogbodza (Sambucus ebulus L.) is megjelenik és mivel a levele, virágzata és termése hasonlít a fekete bodzáéra, ezért azzal összetéveszthető. Fontos különbség azonban, hogy a gyalogbodza lágyszárú, 1-1,5 m magasra nő, a növény hajtáscsúcsa felálló virágzatban végződik, amelyben a portokok feltűnő piros színűek, míg a fekete bodzáé sárgák. A virágoknak kellemetlen szaga van. A gyalogbodza érett termése ugyanolyan felálló, mint a virágzata, míg a fekete bodza termése lecsüngő. Korábban a népi gyógyászatban használták vizelethajtásra, de mivel hatása nem azonos a fekete bodzáéval ezért azzal ne keverjük! Illetve más gyógynövények igazoltan hatékonyabb vizelethajtók, ezért egyáltalán nem érdemes gyűjteni.

Gyógyítás céljára a fekete bodza virágait (Sambuci flos) gyűjtjük, amely a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalos.(3) A virágzatokat száraz, napos időben kell szedni, amikor a szélső virágok is nyílni kezdenek. A virágzatokat jól szellőző helyiségben szárítjuk majd a megszáradt virágokat egy szitán elkülönítjük a szár-, levél- és kocsánydaraboktól. A száradási arány 5-6:1.(4)

A virágban lévő hatóanyagok közül érdemes megemlíteni a flavonoidokat (akár 3 % mennyiségben): rutin (kb. 1,5 %), izokvercitrin, hiperozid, asztragalin, kempferol, kvercetin. De található bennük lipofil triterpének 1-2 %-ban (urzolsav, oleanolsav, α-ésβ-amirin), fitoszterolok kb. 0,1 %-ban, kávésav származékok, illóolaj és nyálka. Jelentős a kálium tartalma.(5)

A bodzavirágot jellemzően megfázásos betegségek esetén alkalmazzák, akár magában is. Ilyenkor 2 kávéskanálnyi (kb. 3 g) szárított virágot kb. 2,5 dl forrásban lévő vízzel leöntjük és kb. 10 percig állni hagyjuk (nem főzzük!), majd leszűrjük. Az így kapott teát 3-5 alkalommal fogyasztjuk naponta.(4) Jellemzőbb azonban, hogy teakeverékekben használják. A hársfa virágával érdemes keverni fele-fele arányban.

Izzasztó, köptető, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása van, azonban az eddigi kutatások nem tudták egyértelműen azonosítani azt a hatóanyagot, amely felel ezek kiváltásáért. Valószínűleg együttesen járulnak hozzá a gyógyító hatáshoz.

Fontos! A növény zöld részei, éretlen termései, illetve a magvak cianogén glikozidokat tartalmaznak, amelyek mérgezőek, ezért ezeket a részeket ne gyűjtsük! Az érett termések is hányingert, hányást okozhatnak nyersen, ezért kerüljük a fogyasztását!(6) Lekvárt lehet belőle főzni, de ilyenkor a magvakat távolítsuk el (pl. egy szitán át kell passzírozni).

Felhasznált irodalom:

 1. Hanspeter Hemgesberg (2004): A bodza mint természetes gyógyszer. M-érték Kiadó Kft., Budapest.
 2. Tóth Imre (2012): Lomblevelű díszfák, díszcserjék kézikönyve. Tarkavirág Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Dunaharaszti.
 3. Dr. Paál Tamás, Dr. Kőszeginé Dr. Szalai Hilda, Dr. Nagy Anita, Dr. Kertész Piroska, Posgayné Dr. Kovács Edit, Dr. Takács Mihály, Dr. Németh Tamás, Dr. Jankovics Péter és Nyíri Judit (2006, szerk.): Magyar Gyógyszerkönyv VIII. kiadás IV. B kötet. Országos Gyógyszerészeti Intézet, Budapest.
 4. Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsébet és Szabó László Gy. (2012): Gyógynövények ismerete, A fitoterápia és az alternatív medicina alapjai. Galenus Kiadó, Budapest.
 5. http://cms.herbalgram.org/expandedE/Elderflower.html?ts=1525940195&signature=b92a76d81c6c63131d3f89a05a78b3c3
 6. Marczal Gabriella (2008): Mérgező növények, növényi mérgezések. Semmelweis Kiadó, Budapest.

Ezeket láttad már?

Bejárnád virtuálisan?

Partnereink

pepikert oldalsav hirdetesiminta 01
pepikert oldalsav hirdetesiminta 1

hirdetési felület