Főoldal Történelem Tevékenységek Áruda Térkép Évgyűrű Programok Árak Megközelítés Kapcsolat Vendégkönyv Játék
Aktuális időjárás Szarvason Pártai Lucia ajánlásávalTéli madárvédelem a Pepi-kertben

2016-11-15 12:52:00

 

Téli madárvédelem a Pepi-kertben

Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. A tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára pedig sok esetben Magyarország jelenti a telelőterületet.

A Pepi-kert téli madárvilága különösen színes. Találkozhatunk ebben az évszakban gyakori, Magyarországon rendszeresen fészkelő madarakkal, pl. széncinegével, énekes rigóval, fekete rigóval, tengeliccel és barátposzátával, illetve közepes számú, de szintén rendszeresen itt fészkelő fajokkal, mint a nagy fakopáncs, szajkó és erdei fülesbagoly. A zordabb éghajlatú országokból érkező vendégeink pl. a fenyőrigó, csonttollú vagy a süvöltő.

                         

                                                                                    Énekes rigó

A téli madáretetés az egyik legfontosabb madárvédelmi tevékenység. E védtelen kis állatok a téli hónapokban csak nagyon nehezen találnak élelmet, mert a vastag hótakaró és a kemény fagyok megnehezítik a táplálékhoz jutást. Mivel ők pusztítják el a legtöbb kártevőt, ezért kötelességünk hasznos barátainknak segítséget nyújtani, hogy könnyebben átvészeljék az ínséges időket.

                               

Az Arborétumban az első fagyok beköszöntétől ezek megszűnéséig folyamatosan történik a madáretetés. Az etetők mindig tele vannak különféle magokkal. A legkedveltebb eleség a magas olajtartalmú napraforgó, amelyet minden madár szívesen fogyaszt. Ezen kívül búza, köles, árpa is kerül az etetőkbe. A magokat érdemes olvasztott faggyúval is elkeverni, formába önteni, majd kifüggeszteni.

                                

A Arborétum területén többféle madárodú és madáretető van kihelyezve, elsősorban dúc- és függő etetők. A magtartóval felszerelt, üvegezett dúcetető előnye, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű madáreleség is elfér benne. Az üvegezett részbe csak a kisebb madarak, pl. cinegék, csuszkák jutnak be az alsó röpnyílásokon keresztül, így a nagyobb testű madarak nem fogyasztják el előlük az élelmet. Számukra a tartóoszlopon lévő etetőtálcán kínáljuk az eledelt, amiből a fekete rigó és a vörösbegy is lakmározhat.

                            

 

                            

A fából készült függő etetőket az alsó, vastagabb faágakra akasztjuk fel, hogy könnyű legyen a feltöltés és a látogatók is megcsodálhassák madarainkat. Nagyon fontos, hogy ha egyszer elkezdjük, egész télen át folyamatosan biztosítsuk az eleséget tollas vendégeink számára, mert a kemény hidegben táplálék nélkül akár egy éjszaka alatt is elpusztulhatnak.

                            

                                

                                

A csonttollúakat és fenyőrigókat a fák ágaira tűzdelt, félbevágott almákkal is etethetjük. Kenyér és zsömledarabokat ne adjunk a cinkéknek, csuszkáknak, mert megnedvesedve nagyon könnyen megsavanyodnak, és halálos bélgyulladást okozhatnak.

A parkban fészekodúkat is kihelyezünk, amelyeket vagy a fák törzsére erősítünk, vagy ágakra akasztjuk úgy, hogy a röpnyílás kelet, délkelet felé nézzen, és az ágak ne takarják el. Nagyon fontos, hogy az odú árnyékos helyre kerüljön, ne tűzze a nap. Az odúk kihelyezésére a legjobb időszak az ősz, hogy a madarak megszokják, megismerjék, majd ezt válasszák fészkelő helynek.

                          

Forrás: www.mme.hu

 

<<Vissza


www.pepikert.hu - 2008   |       |    a honlap készítői    |    látogatók száma: