1. szeptember 13-án lezajlott a ROHU-35 „Greening Footprints” pályázat nyitórendezvénye

A SZIE Szarvasi Arborétum és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közös pályázata során a gyűjteményes kertek bemutatása, a bemutathatóság elemeinek bővítése, valamint a két partner közötti szakmai kapcsolat erősítése a cél.

A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Palkovics László rektorhelyettes, Böcskei László megyéspüspök és Babák Mihály Szarvas Város Polgármestere, majd a projektek bemutatására került sor.

Az arborétumi projektelemek között szerepel a főbejárattól induló tematikus útvonal amely egyrészt az érintett növénycsoportokat mutatja be, elérhetővé teszi az új pályázati beruházásokat és egy mozgalmas kalandtúra része lesz.

A projekt legnagyobb eleme a közösségi és foglalkoztató épület kialakítása a hozzá kapcsolódó rendezvénytérrel. Az épület közel száz fő együttes leültetésére alkalmas a megfelelő háttér biztosításával.

A meditációs tér elemei között művészeti alkotások és interaktív elemek jelennek meg.

Az ökojátékpark elsősorban a gyerekeket célozza, de különleges elemeivel a felnőttek számára is látványos, a bibliai-, fűszer- és gyógynövényes kert leírásaival, fajtábláival pedig oktató és ismeretterjesztő célzatú helyszín lesz.

Nagyváradon a felújítás alatt álló Püspöki Palota mellett e projekt segítségével a kert is megújul. Igényes sétautak, pihenőterek, táblák jelennek meg, az egyes kertrészletek kibővülnek, az itt töltött időt pedig a pihenés mellett a bemutató applikáció teszi hasznossá.

A partnerek közös munkája során a szakmai kapcsolat elmélyítése mellett bemutató kiadványok készülnek.

 

A pályázati megvalósítás időtartama: 2018. június 1. és 2020. május 31. közötti időszak.

A projektelemek megvalósítására összesen 1.663.232,70 EUR fordítódik.