Fejlesztések

ROHU-35

„Greening footprints”

Románia-Magyarország határon átnyúló Interreg pályázat. https://interreg-rohu.eu/hu/fooldal/

Időszak: 2018. 06. 01. – 2020. 05. 31.

Főpályázó: Szent István Egyetem Szarvasi Arborétum

Konzorciumi partner: Nagyváradi Római Katolikus Püspökség https://www.baroque-garden.ro/

Támogatási összeg: 1.340.577,23 EUR

Általános leírás:

A román oldalon a Nagyváradi Püspökség épületei körül elterülő, mintegy 8 hektáros park élőhelyfejlesztése, a növényzet és az épületek közötti összhang megteremtése történt meg az utak, pihenőhelyek, egyéb beépített elemek felújításával. Magyar oldalon az Arborétum bejáratától induló tematikus út kiépítése, valamint a hozzá kapcsolódó elemek fejlesztése valósult meg. Közös tevékenységként szakmai cserelátogatások kerültek lebonyolításra és többnyelvű, közös kiadványok készültek. E mellett egy, mindkét kertben használható séta applikáció került kifejlesztésre.

 

Eredmények:

Élőhelyek, kertrészletek fejlesztése mellett építési beruházások megvalósítása történt meg a természeti és kultúrális örökség védelmére és bemutatására. E mellett szakmai utak és tapasztalatcserék szervezése, kiadványok készítése és folyamatos programszervezés a két ország között.

A Szarvasi Arborétumban megvalósuló legfontosabb projektelemek

1. Az Arborétum főbejáratától induló tematikus sétaútvonal egyrészt az érintett élőhelyeket, növényzetet mutatja be, másrészt ráhangol az út mentén elérhető fejlesztésekre, így a meditációs helyszínre, játszótérre, rendezvénytérre, kertekre stb. Az útvonal a bejárattól indul és oda is érkezik. Nyomvonalán 3 db új esőbeálló készült, a meglévő 4 db pedig felújításra került. Az útvonal játékos sétaútként is használható, valamint tájékoztató táblák segítségével Bolza Mariette életútja is megismerhető. A kert központi részén a partner közreműködésével készülő séta-applikáció segíti a tájékozódást.

2. A meditációs tér elemei között korhű épület, barlang, szikla, tó jelenik meg cethallal, oszlopcsarnokkal, taposómalommal és sok egyéb művészeti alkotással.

3. Az ökojátékpark különleges, egyedi játékelemekkel mutatja be a környék élőhelyeit.

4. A bibliai növényeket bemutató kert, valamint a fűszer- és gyógynövényes kert közvetlenül a meditációs térhez kapcsolódik. A kertrészleteket és a növényeket tájékoztató- és fajtábla mutatja be.

5. A Rendezvénytéren épült ki a mosdó és a nyitott foglalkoztató épület, valamint itt került elhelyezésre a mobil színpad is.

A partneri találkozók rendszeresek voltak a megvalósítási időszakban.

A nagy beruházások mellett kisebb kerti építmények is elhelyezésre kerültek. Valamint gépek, kertészeti és sporteszközök beszerzése történt meg.

A fejlesztési időszak jelentései:

2022

2021