Egybibés Galagonya - Gyógynövény

fotó a virágzatról

fotó a növényről

A több tucat galagonya faj közül csupán néhány faj az, amelyet gyógynövényként használunk. Leggyakrabban az egybibés galagonya (Crataegus monogyna Jacq.) és a cseregalagonya vagy kétbibés galagonya (C. laevigata Poir.), illetve ezek hibridjeinek drogját gyűjtik, amelyek Magyarországon is őshonosak. A fekete galagonya (C. nigra Waldst. et Kit.), az ötbibés galagonya (C. pentagyna Waldst. et Kit.) és az francia galagonya (C. azarolus L.) szintén szerepelnek a gyógynövényként gyűjthető galagonyák között a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben(1), azonban a fekete galagonyát kivéve nem honosak hazánkban. A fekete galagonya gyűjtését viszont kérem, hogy mellőzze mindenki, mivel szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján(2), mint veszélyeztetett faj és hazánkban is védett(3)!

A továbbiakban az egy- és kétbibés galagonyáról, mint hazánkban gyűjthető fajokról lesz szó. Alapvetően mindkét faj néhány méteres nagyságú cserjévé vagy kis fává nő. Ágaik tüskések. Leveleik 1,5-6 cm nagyok, de a kétbibés galagonyának általában a mérettartomány kisebb széléhez közelítenek a levelei. A levéllemezek 3-7 osztatúak. A kétbibés galagonya levele kevesebb karéjra osztott és az öblök a levéllemez felét nem érik el, míg az egybibés galagonya levele több szeletre osztott és mélyen, majdnem a főérig nyúlik a bemetszés. A levéllemez széle a kétbibés galagonya esetében egyenlőtlenül, sűrűn fűrészes, míg az egybibésen a csúcs felé ritkásan fogazottak. Virágai fehér színűek és kellemetlen szagúak, amelyek felfelé álló bogernyőben csoportosulnak és április-május környékén nyílnak. Nevéhez hűen az egybibés galagonya virágaiban egy bibeszál található, míg a kétbibésben 2, ritkán 3. Borsó vagy babszem nagyságú termésük gömbös vagy elipszoid alakú, fénylő skarlátvörös színű. A csontáralma termés szeptember-október folyamán érik és a bibeszámmal egyező vagy annál kevesebb mag található bennük.(4)

Gyógyítás céljára a virágos hajtásvéget (Crataegi folium cum flore) illetve a termését (Crataegi fructius) gyűjtjük. A virágokat és leveleket tartalmazó ágvégeket (Crataegi summitas) napos időben az első virágok kinyíltát követően szedjük. Használjunk metszőollót és kesztyűt mert a tüskék vége könnyen beletörik az ember bőrébe. A gyűjtött drogot jól szellőző helyiségben szárítsuk, ahol a közvetlen napfény nem éri. A száradási arány kb. 5,5:1. A terméseket a teljes érés elején érdemes szedni (ha már megfonnyadtak, ellágyultak, akkor nem alkalmasak drognak) és 60-70 C fokon lehet szárítani. Fontos, hogy a szárítás alatt a termések élénkvörös színe sötétedhet valamelyest ugyan, de a megfeketedett drog értéktelen. A száradási arány 4-5:1.(5)

A drog hatóanyagai közül a flavonoidok (a virágos hajtásvég 1 %, míg az áltermés 0,1 % összflavonoid tartalmú) és az oligomer procianidinek (az áltermés 1-3 %-ot tartalmaz), amelyek hatásosságát kísérletek is bizonyítják. A farmakológiai és klinikai vizsgálatok többféle jótékony hatást is igazoltak. Fokozza a szív pitvarokban az összehúzódás erejét (pozitív inotróp), kezeli a szív ritmuszavarait (antiaritmiás), a szív verőereinek (koronária) fokozza a vérellátását, csökkenti a szívizom oxigénigényét és a szabadgyökök számát, amivel védi a szívet (kardioprotektív), bizonyos esetekben csökkenti a vérnyomást.(6,7)

A fentiek alapján a galagonya a szív egyik nagy barátja. Napi 2-3 alkalommal érdemes 2 dl teát készíteni belőle úgy, hogy az egy nap alatt felhasznált összes drog mennyisége 5 g-nál ne legyen több. Hatása késleltetett és nem túl erős ezért több héten keresztül kell fogyasztani, hogy tapasztaljuk a pozitív eredményt. Természetesen a háziorvossal való konzultáció ebben az esetben is nélkülözhetetlen!

Felhasznált irodalom:

  1. Paál Tamás, Dr. Kőszeginé Dr. Szalai Hilda, Dr. Nagy Anita, Dr. Kertész Piroska, Posgayné Dr. Kovács Edit, Dr. Takács Mihály, Dr. Németh Tamás, Dr. Jankovics Péter és Nyíri Judit (2006, szerk.): Magyar Gyógyszerkönyv VIII. kiadás IV. B kötet. Országos Gyógyszerészeti Intézet, Budapest.
  2. http://www.iucnredlist.org/details/203427/0
  3. http://www.termeszetvedelem.hu/_user/downloads/vedett_fajok/Red%20List_final%20version.pdf
  4. Tóth Imre (2012): Lomblevelű díszfák, díszcserjék kézikönyve. Tarkavirág Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Dunaharaszti.
  5. Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsébet és Szabó László Gy. (2012): Gyógynövények ismerete, A fitoterápia és az alternatív medicina alapjai. Galenus Kiadó, Budapest.
  6. Csupor Dezső (2009): Fitoterápia, növényi szerek a gyógyászatban. JATE Press, Szeged.
  7. Tassell M. C., Kingston R., Gilroy D, Lehane M. and Furey A. (2010): Hawthorn (Crataegus spp.) in the treatment of cardiovascular disease. Pharmacogn Rev. 2010 Jan-Jun; 4(7): 32–41.
  8.  

Járd be a kertet virtuálisan!