Hegyi mamutfenyő

Magyarországon elsőként kapott villámvédelmet egy mamutfenyő

A Szarvasi Arborétumban látható 150 éves hegyi mamutfenyő villámvédelme

A napokban a Szarvasi Arborétum szimbólumát jelentő 32 méter magas mamutfenyő villámvédelmi munkálatai kezdődtek el a Magyar Faápolók Egyesületének közreműködésében.

Magyarországon ez az első olyan beavatkozás, amikor egy fára villámhárítót szerelnek, ami nem csak a botanikai, hanem a villámelhárítási technikákkal foglakozó szakemberek számára is komoly kihívást jelent.

Az amerikai szabványt a Németországban használatos technikával ötvöző munkát a szakemberek Magyarországon elsőként a szarvasi mamutfenyőn végzik. A nem mindennapos feladat során alpin technikával a fa több pontján rézhuzalokat rögzítenek, majd ezt átvezetve egy a fenyőtől 8 méterre felállított oszlophoz vezetik, amely földelést szolgálja. 

A munka célja az elmúlt években gyakorta előforduló villámkár kiküszöbölése, amely elsősorban a magas, a növényállományt túlnövő, vagy magányosan álló fákat sújtja. 

A villámvédelmi munkát az egyesület tagjai várhatóan november közepére fejezik be, a látogatókat információs tábla tájékoztatja majd.

Mamutfenyő-4

Járd be a kertet virtuálisan!