Tavaszi munkák a kertben

Az Arborétumban tavasszal is folyamatos a kertészeti munka

75 különböző faj, fajta dísznövényt ültettek kertészeink a kertbe

A tavaszi munkák során lezajlottak az ültetések, több helyen eltávolították az elpusztult idős fákat, pótolták a hiányzó növényeket és újabb dísznövény ritkaságokat ültettek  a kertbe munkatársaink. A folyamatos és több éven átnyúló munka során a korábban gyomfáktól megtisztított  örökzöldes csoport felújítása is megtörtént. 

A jelenlegi tavaszi kertészeti munka alkalmával 75 különböző faj, fajta dísznövény 349 egyedét ültettük el a kertben több helyszínen. Az elültetett facsemetéket, bokrokat a vadkártételek megelőzése végett hálóval kerítettük körbe. 

A elültetett örökzöld növények egy részét a Tiszakürti Arborétumból kaptuk, emellett sokat vásároltunk is. Néhány ritka, kevésbé közismert növényt ajándékba kapott a kert. A jászberényi Kertbarát Klubtól sok egyéb mellett egy Tengerparti mamutfenyőt  / Sequoia sempervirens/,  Varga Lajos körösladányi gyűjtőtől Banks-fenyőt /Pinus banksiana/, valamint Kovács Tibor tiszaföldvári gyűjtőtől  egy Larix olgensis példányt kaptunk. Köszönjük!

Az Arborétumban 16 olyan példányt ültettünk, amelyből jelenleg csak 1-1 egyed található a kertben.  

A munkák a Gyógynövénykertben is folyamatosan zajlanak: gyomláljuk, tisztítjuk az ágyásokat, ellenőrizzük és pótoljuk az ültetéseket. Citromfüvet és számos virágmagot kaptunk Paluska Katalintól, illetve többféle gyógynövényt dr, Valkovszki Noémitől. Köszönjük!

A gyepfelületek folyamatos karbantartása fontos feladatunk. 4 kaszával, valamint 1 damilos kaszával dolgoznak munkatársaink a kertben, valamint a Meteorológiai obszervatórium területén, hogy a megszokott, rendezett látvány fogadja a látogatókat a Szarvasi Arborétumban.

Az Üvegházban is elérkezett az idő a télen beköltöztetett dézsás növények kihordására. Yukkákat, leandereket, pálmákat és egyéb fagyérzékeny dísznövényt helyeztünk ki a épületek környezetébe.

A tavasszal feltöltött Növényáruda kínálatának pótlásáról is gondoskodnunk kell, hiszen a látogatók számára nyitott árudában folyamatosan szeretnénk vásárlási lehetőséget biztosítani. A növényáruda készlete változó, az egyes fajok, fajták beszerzésével kapcsolatban kollégánkat keressék. 

Járd be a kertet virtuálisan!