Harcsa tanösvény

„Fürdőző harcsák nyomában”

Az 1,5 km-es tanösvény az Arborétum hosszában a Szarvas-Békésszentandrási-holtágon kenuval, kajakkal önállóan  járható be

Az 1,5 km-es vízi tanösvény kiinduló és érkező pontja az arborétumi kikötő. Végigjárható kenukkal, kajakokkal a holtágon önállóan. Csoportok számára információ: túravezetőt a Szarvasi Kajak-kenu telepen keressenek, amennyiben felszerelésük, tapasztalatuk nincs. Az Arborétumban felszerelést, túravezetőt  nem tudunk biztosítani. 

A tanösvény állomásai:

Az első állomás a kikötőtől a város felé indulva az Arborétum legszélsőbb pontján található. Ez egy természetes partszakasz, a bedőlt ágakon napos időben mocsári teknősöket lehet megfigyelni. Az állomás a természetes élővilággal foglalkozik. A legjellemzőbb növények és állatok információs táblán jelennek meg.

A második állomás visszafelé, a kikötő utáni mesterséges partszakasznál található. Témája a vízrajz, a folyószabályozások, a holtág üzemeltetése, a partvédelem célja.

A harmadik állomás a kaukázusi szárnyasdiók növénysátra alatt található. Itt a téma a vízi élővilág. Kiemelt szerepet kapnak a halak, a vízi tápláléklánc.

A negyedik állomás a partvédelmi mű végénél található. A kerítéselemekre apró táblák vannak felhelyezve, a táblákon egy-egy környező részlet látszik, amiket távcső segítségével kell beazonosítani.

Az ötödik állomás a parkerdő melletti természetes partszakasznál található, a víz és az ember kapcsolatát mutatja be. Az információs táblán halászati eszközök és módszerek jelennek meg.

A tanösvényen a  túravezető közreműködésével megismerhető a holtág élővilága, lehetőség van   játékos ismeretszerzésre. 

Járd be a kertet virtuálisan!