Csapadékos év volt 2020

Az elmúlt 30 év 5. legcsapadékosabb évét zártuk

Alig öntöztünk tavaly

Kertünk dísznövényei a tavalyi évben meghálálták a nagy mennyiségben lehullott csapadékot. A 82 ha területű Arborétum esetében, itt az Alföldön, különösen nagy jelentősége van annak, hogy az év igen csapadékosnak bizonyult.  Különleges dísznövényeink, facsemetéink  megerősödtek, gyepfelületeink üde, szép esztétikai látványt nyújtottak minden időszakban a hozzánk érkező látogatóknak. 

Rendszeres öntözésre az elmúlt évben alig-alig került sor, az automata öntözőrendszert kollégáink  csupán augusztus és szeptember folyamán működtették a szárazabb, csapadékszegény időszakokban.

Összességében elmondhatjuk, hogy 2020 az elmúlt 30 év 5. legcsapadékosabb éve volt. 

A főkertész szerint 1990 óta vannak feljegyzések az arborétumban mért csapadék adatokról. Az automata meteorológiai mérőállomás a nap 24 órájában mér, az adatokat óránként továbbítja, majd az adatok összesítése, elemzése számítógépen történik. Emellett hagyományos csapadékmérést ombrométerrel végeznek kollégáink, hogy az esetleges anomáliák kiküszöbölésével még pontosabb képet kapjanak a csapadék területi eloszlásáról, mennyiségéről. 

Ezen adatok birtokában elmondhatjuk, hogy 2020-ban 628,9 mm csapadékot mértünk.  Az abszolút csúcs azonban a 2010-s évben volt 849,9 mm-rel! További érdekes adatot az elmúlt 30 év átlagos csapadék mennyiségére (500,5 mm) vonatkozóan jegyeztünk fel. 

Melyek voltak a legcsapadékosabb hónapjaink? Tavaly a június-július mellett október is csapadékos hónap volt. Júniusban megközelítette a 150 mm (144,5 mm) júliusban és októberben a 100 mm-t (97,4 és 98,6 mm). A nyári csapadéknak köszönhetően az idei ültetések nagyon jó arányban élték túl az első évüket, ami mindig a legkritikusabb a későbbi megmaradásukat illetően.

Vajon mit hoz az idei, 2021-es év? Egyenlőre  annyit jelezhetünk, hogy idén már közelítjük a 20 mm (18,6 mm) csapadék mennyiséget január elején.

Járd be a kertet virtuálisan!