Aszály

Az elmúlt 30 év legaszályosabb éve eddig 2022

Az aszályos időszakadatai, nehézségei a Szarvasi Arborétumban

Az Arborétumban 1990 óta naponta lejegyezett adatok közül az eddigi legkevesebb csapadékot 1992-ben mértük, amikor az éves mennyiség nem érte el a 300 mm-t. Akkor az év első felében 98.4 mm csapadék hullott, idén június végéig pedig csak 80,8 mm, azaz jóval kevesebb, mint az eddigi legszárazabb évben.

2022-ben csak április hónapban volt átlagos a csapadékmennyisége, amikor 41 mm esett, de az előtte lévő hónapok nagyon kevéske esőt hoztak (8,6; 3,9 és 3,6 mm-t), hasonlóan az utána következőkhöz, hiszen májusban mindössze 10.3 mm, júniusban pedig 13,4 mm esett.

A 1992-ben lehullott csapadék bár kevés volt, de az első félévi mennyiség eloszlása mégis kedvezőbben alakult az ideinél, mert júniusban, mire érkezett a meleg, 55,3 mm eső esett, nem úgy, mint napjainkban. A helyzetet a magas napi hőmérséklet tovább rontja, az arborétumi gyűjteményen egyértelműen látszik a légköri aszály negatív hatása.

Az öntözőrendszer folyamatos működtetésével a párásítás, a mikroklíma javítása mellett fokozott figyelmet fordítunk az elmúlt években ültetett növények egyedi öntözésére, de idősebb növényeink nagyon megsínylik ezt az időszakot. Bizakodunk, hogy előbb-utóbb mégis megérkezik a várva várt csapadék és az Arborétum fái-bokrai ismét fellélegeznek! Újult erőre kapnak és őszre a megszokott színes pompával várják a látogatókat.

Járd be a kertet virtuálisan!