Különleges növények, érdekességek

Növényritkaságok, különleges állatok, érdekességek a Szarvasi Arborétumban

Óriás Hegyi mamutfenyő

Latin neve Sequoiadendron giganteum. A Kaliforniában őshonos örökzöld az Arborétum egyik büszkesége. 152 éves, 36 méter magas, vörösesbarna kérgű növény törzskerülete 5,5 méter. Az egyetlen fa Magyarországon, amely villámvédelemmel ellátott.

 

Barátságos Kék pávák

A Kék páva India nemzeti madara. A csodás tollazatú madarak a kertben sétálva bárhol előfordulhatnak. A kakasok kékes-zöldes díszes tollazata tavasszal látványos, a barnás-szürkés tojók sokszor csoportosan láthatók a kertben.

Fehér tölgy

Latin neve Quercus alba. Közép-Európa legnagyobb példánya nálunk él a Pepi-kertben. Észak-Amerikában honos, Európában ritka faj.

Gyógynövénykert

Több, mint 100 féle növény látható a Bibliai fűszer-, és gyógynövénykertben, ahol csoportos vezetett túra keretében a Meditációs tér és az Ökojátékpark is megtekinthető a Parkerdei élmények program során.

Idős Kocsányos tölgyek

A 200-250 éves idős Kocsányos tölgyek legidősebb faóriásaink. A kertben 4-5 példány tekinthető meg a kirándulás során.  A Bolza Mariette sétányról, a Körös holtág mellett látható a 2019-ben kidőlt famatuzsálem törzse, mintegy mementóként.

Bibliai tanösvény

A művészeti kialakítású tanösvényen bibliai történetek elevenednek meg. A séta során interaktív elemek segítségével egy érdekes történelmi utazáson vehetnek részt a látogatók a Pakerdei élmények program során.

Teknős terrárium

Az Üvegházi terráriumban élnek  azok a befogadott  ékszerteknősök, és görög teknős, melyeket  tulajdonosaik gondjainkra bíztak. A teknősterrárium üvegházi jegy vásárlással, bejelentkezéssel megtekinthető.

Virtuális szakvezetés

Greening footfrints applikáció. A Google Play alkalmazás használatával a Kis-körtúra útvonalát bejárva önállóan, játékosan ismerhető meg az Arborétum. A ‘zöldülő lábnyomokon’ bárki elindulhat, aki okostelefonnal érkezik a kertbe és letölti az alkalmazást.

Kínai mamutfenyő

A 70 év körüli példány közel a legidősebb Európában. 1941-ben ősmamutfenyő néven írták le a kutatók, mint kihalt növényfajt. Ugyanebben az évben Kínában megtalálták az élő példányokat , azóta nevezik Kínai mamutfenyőnek.

Páfrányfenyő

Latin neve Ginkgo biloba. Japánban a buddhista kolostorkertek jellemző növénye. Őshazájának Kínát tekintjük. A kertben idős és fiatal példányai megtekinthetők, legyező formájú leveleiről könnyen felismerhető. Ősszel a lombozat aranysárgára színeződik.

Kaukázusi szárnyasdió

Latin neve Pterocarya fraxinifolia. Kaukázusban és Iránban honos növény. Az arborétumban a Körös partján több nagyobb csoportban is jelen van. A legnagyobb törzskerülettel a Nagy Magyarország közepét szimbolizáló emlékművel egy magasságban álló példány büszkélkedhet, amelynek törzse 396 centiméter kerületű. Magassága 18 méter. 

Duglászfenyő

Latin neve Pseudotsuga menziesii. A világ legmagasabbra növő fái között tartják számon. Óriási és mégis karcsú termetével a legszebb fenyők közé tartozik. Az arborétumban élő példányok korát 120 év körülire becsüljük. A legmagasabb, 41 méteres magasságával, a legmagasabb fák közé tartozik a kertben,  törzskerülete 277 cm.

Bolzai víztorony és a Kikötő

A régi víztorony már a Bolza gróf idejében is állt a Holt-Körös partján. Jelenleg a folyón közlekedő sétahajók kötnek ki utasaikkal itt, a látogatók nagy örömére.

"Tündöklő" kövek kiállítás

A bibliai ihletésű szobrok Zsombori Árpád képzőművész alkotásai. A fák közé rejtett kiállítás, köztük egy beszélő kő harmóniában él környezetével. A kiállítás szabadon megtekinthető a Kikötő melletti árnyas lombok alatt.

Mini Magyarország Makettpark

A történelmi Magyarország és egyben a Kárpát-medence mértani közepén, Szarvason, a Pepi – kertben található hazánk egyetlen interaktív makettparkja, a Mini Magyarország. A park folyamatosan bővül különféle makettekkel, látványosságokkal.