Információk egyetemistáknak

Szakmai gyakorlat

 A Szarvasi Arborétum különleges helyszín lehet a felsőfokú oktatásban résztvevő hallgatók számára. A gyakorlatok irányulhatnak a BSC vagy MSC képzés során elsajátított elméleti tudás kiegészítésére vagy valamely PhD kutatás megalapozásához.

TDK, szakdolgozat, diplomamunka

Kutatási témákban, szakdolgozati téma választásakor várjuk a jelentkezőket  különböző, az arborétum területén végzett vizsgálatokhoz.

Választható (kutatási vagy doktori) témák:

 • Élőhelyekhez kapcsolódó kutatások

  1. A különböző időszakokban telepített kertrészletek élőhelyi alakulásának vizsgálata
  2. Természetes élőhelyi megjelenés vizsgálata
  3. Fajok elterjedésének vizsgálata
  4. A páva életfeltételeinek és szaporodási esélyeinek vizsgálata
  5. Ívóhely kialakításának lehetőségei a Körös parti régióban
  6. Időjárási viszonyok és az őszi lombszíneződés, valamint a tavaszi virágzás összefüggéseinek vizsgálata
  7. Klimatológiai vizsgálatok
 • Kertészeti kutatások
 1. Növények üvegházi elhelyezése a különböző szaporítási mód szempontjából
 2. Ifjító és élettartam növelő beavatkozások eredményességének vizsgálata
 3. A gyökérzet kialakulásának, fejlődésének vizsgálata
 4. Betegségek és kártételek vizsgálata
 5. Növényállományt kezelő adatbázis frissítése
 • Idegenforgalomhoz kapcsolódó kutatások
 1. A látogatói forgalom alakulása az attrakciók függvényében
 2. Idegenforgalmi programok hatásának vizsgálata
 3. Idegenforgalmi fejlesztések lehetőségeinek feltárása
 4. Terheltségi vizsgálatok
 • Pályázati célokat megalapozó kutatások
 1. Az öntözőrendszer kiépítésének hatásai
 2. Épített elemek elhelyezésének, növényállományba illesztésének lehetőségei
 3. Régészeti feltárások

Minden érdeklődő kutatót szívesen támogatunk meglévő eszközeinkkel, szakmai segítséggel, infrastruktúrával (kutatói kedvezményes szállás lehetősége, üvegház, laboratóriumi eszközök, lamináris box stb.).

További információ kérhető Dr. Hanyecz Katalin igazgatótól, valamint Somlyai Márta főkertésztől.

Erasmus ösztöndíj program

 Oktatási tevékenységünk során vállaljuk Erasmus ösztöndíjjal rendelkező hallgatók mentorálását bármely tanulmányi időszakban az alábbi képzési területekről:

 • Agrár 
 • Gazdaságtudományok
 • Műszaki
 • Természettudomány
 • Művészet
 • Művészetközvetítés
 • Pedagógusképzés
 • Sporttudomány

A jelentkező hallgatókat szívesen támogatjuk meglévő eszközeinkkel, szakmai segítséggel, mentorálással,  infrastruktúrával.

További információ kérhető Dr. Hanyecz Katalin igazgatótól.

Általános információk

Megközelíthetőség: A Szarvasi Arborétum személygépkocsival, autóbusszal közvetlenül megközelíthető. Vasúton érkezők a városból gyalogosan, vagy a turisztikai szezonban közlekedő elektromos kisbusszal juthatnak el az Arborétumba. Kerékpárral a kijelölt kerékpárúton haladva a város felől juthatnak el hozzánk. 

Parkoló: Az Arborétum főbejárata előtt ingyenes parkoló található. A parkoló területén az akadálymentes parkolóhely biztosított. A jegypénztár mellett kerékpártároló található, ahol a kerékpárok elhelyezhetők, lezárhatók. 

Csomagok: Csomagmegőrző nem biztosított a kertben. 

Időjárási körülmények: Az Arborétum területe (64 hektár) saját felelősséggel látogatható! Szeles, viharos időben javasolt a burkolt utakon és a nyílt kertrészletekben haladni. Hőségben használják a kertben elhelyezett ivókutakat. Eső esetén az Arborétum területén esőbeállókat találnak látogatóink, a mulccsal szórt utak, ösvények szabadon járhatók. 

Jegyárak, kedvezmények: Látogatásuk előtt tájékozódjanak aktuális jegyárainkról. Jegyáraink különbözőek hétköznap, valamint hétvégén és ünnep-, és munkaszünetei napokon.  Kedvezményes jegyárat diákok, nyugdíjasok számára biztosítunk. Gyermekeknek 3 éves kortól szükséges belépőjegyet vásárolni a jegypénztárban. Csoportos jegyet 20 főtől vásárolhatnak, szarvasi jegyet csak lakcímkártya felmutatásával vehetnek igénybe. Belépéskor javasoljuk a kombinált jegy vásárlását, amely az Arborétum és a Mini Magyarország megtekintésére együtt ad kedvezményes lehetőséget.

Térképek: Az önálló sétát tájékoztató- és növénytáblák, a belépőjegy mellé adott térkép, valamint az ajándékboltban megvásárolható különböző korosztályoknak szóló kísérőfüzetek és kiadványok segítik. A jegypénztárnál, a foglalkoztató épületnél, valamint a Varázstanya épületénél elhelyezett kiadványtárolóból körtúra térképeket vihetnek magukkal a sétára. A térképek online is megtekinthetők weboldalunkon.

Akadálymentes útvonalak: Családoknak babakocsival, mozgássérültek számára kerekesszékkel folyamatosan járható útvonal a park központi részén kialakított 1000 m hosszú burkolt sétaút, amely egyben a Kis körtúra útvonala.  Szintén akadálymentesen járható útvonal a 2500 m távon, a kertet körbevevő Bolza Mariette sétány. Mindkét útvonalon babakocsival, gyermekek számára használható rollerral, lábbal hajtós kismotorral, görkorcsolyával közlekedhetnek látogatóink. Az eszközöket saját felelősséggel használják, kérjük, vigyázzanak egymásra!

Játékok: A burkolt utak mentén szabadtéri foglalkoztató játékokat találnak, amelyek szabadon használhatók (lengőteke, babaház, a sakk- és malompálya, a torpedó, valamint a gyufás fejtörők). A vendégház mögött izgalmas fa játszótér található, pihenőpadokkal. Kérjük vigyázzanak a játékok épségére, csak rendeltetésszerűen, saját felelősséggel használják azokat.

Mosdó, pelenkázó: Ingyenesen használható mosdók a főbejárathoz közel, jobbra találhatók. A mozgáskorlátozott mosdóban pelenkázót biztosítunk. A mosdók a higiéniai előírásoknak megfelelően ellátottak szemetesekkel, kézfertőtlenítőkkel állnak rendelkezésükre.

Játszósarok: A mosdó épülete melletti foglalkoztató helyiségben bejelentkezés alapján, igény szerint szoptatási lehetőséget  biztosítunk az édesanyáknak és gyermeküknek. Ezt  kiegészítve ugyanitt beltéri játszósarok használatára is van lehetőség felügyelettel. Az épület előtt padok, asztalok találhatók, valamint egy szabadon használható nagy méretű rajztábla.

Növényvilág: A Szarvasi Arborétum természetvédelmi terület. Semmilyen növény, növényi rész, termés nem gyűjthető a területről. A különleges dísznövényeket bemutató kertben névtáblák, tájékoztató táblák és vezetett programok segítik a sokszínű élővilág megismerését.

Állatvilág: A kertben élő kék pávák szabadon élnek, bárki számára megtekinthetők. A Pepi gróf varázstanyája udvarán Emma és Karesz, azaz két emu látható. Az állatok etetése tilos! Az üvegházban teknősterrárium tekinthető meg külön belépőjeggyel. A kert őzek, mókusok, nyulak, denevérek és sok más állatfaj otthona, gazdag  madárvilággal és rovarvilággal. Kutyát pórázon vezetve, esetleg szájkosárral szabad az Arborétum területére ingyenesen behozni.

Vásárlás, shop: Ajándékok, emléktárgyak, dísznövények a főbejárat melletti ajándékboltban és a mellette lévő növényárudában vásárolhatók. Az aktuális dísznövény kínálatról az árudában kérjenek tájékoztatást. 

Étel, ital: Szintén a főbejárat közelében található büfében hideg és meleg ételek, italok kaphatók. Nagyobb létszám esetén érdemes az ételt előre megrendelni. A saját kulacsba, üvegbe ivóvíz tölthető az ivókutakból és a mosdóból.

Egészség: A kert saját felelősségre járható be. Sétát, túrát saját erőnléte alapján válasszon minden látogató. Az időjárási viszonyoknak megfelelő ruházatban, lábbeliben érkezzenek az Arborétumba. Vegyék figyelembe, a természeti környezet változásait, szúnyoginvázió esetén használjanak riasztó krémet, szprét. A rovarok élőhelyeit ne bolygassák. Vegyék figyelembe a covid-19 aktuális tájékoztatóit.

Tisztaság: A kertben a főbejárat, mosdók, játszótér közelében az épületek mellett elhelyezett szeméttárolókba gyűjthető a hulladék. Kérjük, sem  papír-, műanyag-, sem más szemetet ne dobjanak el, az Arborétum természetvédelmi terület, szemetelni tilos!

Járd be a kertet virtuálisan!