Hasznos információk családoknak

Megközelíthetőség: A Szarvasi Arborétum személygépkocsival, autóbusszal közvetlenül megközelíthető. Vasúton érkezők a városból gyalogosan, vagy a turisztikai szezonban közlekedő elektromos kisbusszal juthatnak el az Arborétumba. Kerékpárral a kijelölt kerékpárúton haladva a város felől juthatnak el hozzánk. 

Parkoló: Az Arborétum főbejárata előtt ingyenes parkoló található. A parkoló területén az akadálymentes parkolóhely biztosított. A jegypénztár mellett kerékpártároló található, ahol a kerékpárok elhelyezhetők, lezárhatók. 

Csomagok: Csomagmegőrző nem biztosított a kertben. 

Időjárási körülmények: Az Arborétum területe (64 hektár) saját felelősséggel látogatható! Szeles, viharos időben javasolt a burkolt utakon és a nyílt kertrészletekben haladni. Hőségben használják a kertben elhelyezett ivókutakat. Eső esetén az Arborétum területén esőbeállókat találnak látogatóink, az mulccsal szórt utak, ösvények is szabadon járhatók. 

Jegyárak, kedvezmények: Látogatásuk előtt tájékozódjanak aktuális jegyárainkról. Jegyáraink különbözőek hétköznap, valamint hétvégén és ünnepnapokon.  Kedvezményes jegyárat diákok számára biztosítunk. Gyermekeknek 3 éves kortól szükséges belépőjegyet vásárolni a jegypénztárban. Csoportos jegyet 20 főtől vásárolhatnak, szarvasi jegyet csak lakcímkártya felmutatásával vehetnek igénybe. Belépéskor javasoljuk a kombinált jegy vásárlását, amely az Arborétum és a Mini Magyarország megtekintésére együtt ad kedvezményes lehetőséget.

Térképek: Az önálló sétát tájékoztató- és növénytáblák, a belépőjegy mellé adott térkép, valamint az ajándékboltban megvásárolható különböző korosztályoknak szóló kísérőfüzetek és kiadványok segítik. A jegypénztárnál, a foglalkoztató épületnél, valamint a Varázstanya épületénél elhelyezett kiadványtárolóból körtúra térképeket vihetnek magukkal a sétára. A térképek online is megtekinthetők weboldalunkon.

Akadálymentes útvonalak: Családoknak babakocsival, mozgássérültek számára kerekesszékkel folyamatosan járható útvonal a park központi részén kialakított 1000 m hosszú burkolt sétaút, amely egyben a Kis körtúra útvonala.  Szintén akadálymentesen járható útvonal a 2500 m távon, a kertet körbevevő Bolza Mariette sétány. Mindkét útvonalon babakocsival, gyermekek számára használható rollerral, lábbal hajtós kismotorral, görkorcsolyával közlekedhetnek látogatóink. Az eszközöket saját felelősséggel használják, kérjük, vigyázzanak egymásra!

Játékok: A burkolt utak mentén szabadtéri foglalkoztató játékokat találnak, szabadon használhatók (lengőteke, babaház, a sakk- és malompálya, a torpedó, valamint a gyufás fejtörők) A vendégház mögött izgalmas fa játszótér található, pihenőpadokkal. Kérjük vigyázzanak a játékok épségére, csak rendeltetésszerűen használják azokat.

Mosdó, pelenkázó: Ingyenesen használható mosdók a főbejárathoz közel, jobbra találhatók. A mozgáskorlátozott mosdóban pelenkázót biztosítunk. Ugyanitt szoptatási lehetőséget  biztosítunk az édesanyáknak és gyermeküknek. A mosdók a higiéniai előírásoknak megfelelően ellátottak szemetesekkel, kézfertőtlenítőkkel.

Játszósarok: A mosdó épülete melletti foglalkoztató helyiségben beltéri játszósarok használatára is van lehetőség felügyelettel. Az épület előtt padok, asztalok találhatók, valamint egy nagyméretű rajztábla.

Növényvilág: A 82  hektáros Szarvasi Arborétum természetvédelmi terület. Semmilyen növény, növényi rész, termés nem gyűjthető a területről. A különleges dísznövényeket bemutató kertben névtáblák, tájékoztató táblák és vezetett programok segítik a sokszínű élővilág megismerését.

Állatvilág: A kertben élő kék pávák szabadon élnek, bárki számára megtekinthetők. A Pepi gróf varázstanyája udvarán Emma és Karesz, azaz a két emu látható. Az állatok etetése tilos! Az üvegházban teknősterrárium tekinthető meg külön belépőjeggyel. A kert őzek, mókusok, nyulak, denevérek és sok más faj otthona, gazdag  madárvilággal és rovarvilággal. Kutyát pórázon vezetve, esetleg szájkosárral szabad az Arborétum területére ingyenesen behozni.

Vásárlás, shop: Ajándékok, emléktárgyak, dísznövények a főbejárat melletti ajándékboltban és a mellette lévő növényárudában vásárolhatók. Az aktuális dísznövény kínálatról az árudában kérjenek tájékoztatást. 

Étel, ital: Szintén a főbejárat közelében található büfében hideg és meleg ételek, italok kaphatók március 15 és november 15 között. Ebben az időszakban a büfé 9-től 17 óráig tart nyitva. A saját kulacsba, üvegbe ivóvíz tölthető az ivókutakból és a mosdóból.

Egészség: A kert saját felelősségre járható be. Sétát, túrát saját erőnléte alapján válasszon minden látogató. Az időjárási viszonyoknak megfelelő ruházatban, lábbeliben érkezzenek az Arborétumba. Vegyék figyelembe, a természeti környezet változásait, szúnyoginvázió esetén használjanak riasztó krémet, szprét. A rovarok élőhelyeit ne bolygassák. Vegyék figyelembe a covid-19 aktuális tájékoztatóit.

Tisztaság: A kertben a főbejárat, mosdók, játszótér közelében az épületek mellett elhelyezett szeméttárolókba gyűjthető a hulladék. Kérjük, sem  papír-, műanyag-, sem más szemetet ne dobjanak el, az Arborétum természetvédelmi terület, szemetelni tilos! 

Közérdekű adatok rendkívüli esetben

Szarvas város honlapján megtalálhatók az alábbi információk:  az aktuális sürgősségi orvosi ügyelet helye, időpontja, ügyeletes gyógyszertár adatai.

A térképen az orvosi ügyelet található.

Üzenjen nekünk!

Amennyiben arborétumi látogatása kapcsán további  információra van szüksége, problémája adódik, kérjük keressen bennünket az alábbi elérhetőségeken. Kollégáink munkaidőben válaszolnak a kérdésekre.

További információk

Közösségi oldalainkon üzenhet számunkra, rövid időn belül válaszolunk.

Családi programok, események

Programjainkról és szolgáltatásainkról szintén weboldalunkon talál részletes információt

Járd be a kertet virtuálisan!