Információk óvodai kirándulás, program szervezéséhez

Belépőjegy megvásárlásával állandóan megtekinthető látnivalók az Arborétumban:
 • Tündöklő kövek – bibliai ihletésű kültéri kiállítás a Hajókikötő mellett

 • Bolzai víztorony /Hajókikötő

 • Kilátó a Vérbükknél

 • Növényáruda változó kínálattal a főbejárat mellett

 • Izgő-mozgó fa játszótér pihenő padokkal a Vendégház épülete mögött

 • Szabadtéri játékok /sakk, malom, teke, gyufás fejtörő, ugróiskola a mosdó – büfé – foglalkoztató mellett

 • Elrejtett geoláda kincsvadászoknak  GPS-es kereséssel / www.geocaching.hu 

 • Virtuális játékos ismeretszerző séta a Greening fotprints applikáció segítségével / www.googleplay.com 

 • Bolza Mariette sétány / 2500 méteres burkolt út a kert körül

 • Körtúrák / Szabadon bejárható a Kis körtúra, Nagy körtúra, Óriás körtúra, térképek a főbejáratnál találhatók

 • 150 éves óriás Hegyi mamutfenyő

 • Tavasszal virágzó Liliomfák

 • 200 éves Kocsányos tölgyek

 • Az ősszel vöröslő Japán juhar

 • Különleges Mocsárciprusok

 • Az ősi Páfrányfenyő

 • Növényritkaságok

 • Szabadon élő kék pávák

 • Emma és Karesz, az emu pár a Varázstanya udvarán

 • Őzek, nyulak, mókusok, sokszínű madár-, és rovarvilág

 • Pepi-shop ajándékbolt a főbejárat mellett

Előzetes bejelentkezéssel és külön jeggyel igénybe vehető szolgáltatások a Szarvasi Arborétumban: 
 • Vezetett túrák, séták szakvezetéssel: 

Botanikai-, idegen nyelvű-, vagy érzékenyítő szakvezetés 1-1,5 óra időtartamban a Kis körtúra útvonalán haladva

Kerékpáros szakvezetés 1-1,5 óra időtartamban a Bolza Mariette sétány útvonalán haladva, kerékpárt biztosítunk

Feladatlapos, játékos szakvezetés 2 órás időtartamban a Kis körtúra útvonalán haladva

 • Parkerdei élmények túra szakvezetéssel / Ökojátékpark, Meditációs tér, Bibliai-, gyógynövény és fűszerkert megtekintése 3 órás játékos  szakvezetéssel

 • Agrár kaland kiállítás /méhészet, iskolatörténet, halászat, gabona terem, ÖKO játéktér, agrár terepasztal/ megtekintése a Meteorológiai obszervatórium épületében 1 órás tárlatvezetéssel

 • Pepi gróf varázstanyája interaktív botanikai múzeum megtekintése 1 óra időtartamban

 • Üvegházi bemutatás /üvegházi növények, teknősterrárium/ fél óra időtartamban

 • Viharzóna izgalmas szabadulós játék / Szabaduló szoba 1 órás játékkal

 • Árnyékvilág misztikus szabadulós játék / Szabaduló szoba 75 perces játékkal

 • Csodaösvény családi kalandtúra / Szabadtéri kalandpálya 1,5-2 óra időtartamban

 • Sétahajózás / Katalin II. és Boglár sétahajókkal 1 óra időtartamban

Kérjük, hogy a látogatásuk előtt időben egyeztessék a programokat kollégáinkkal, jelezzék szolgáltatási és számlázási igényeiket!

Zöld foglalkozások, természetismereti programok megvalósításához ajánljuk partnerünket:

Játék és Tanulás ZÖLDSULI program

Általános információk óvodáknak, pedagógusoknak

Megközelíthetőség: A Szarvasi Arborétum személygépkocsival, autóbusszal közvetlenül megközelíthető. Vasúton érkezők a városból gyalogosan, vagy a turisztikai szezonban közlekedő elektromos kisbusszal juthatnak el az Arborétumba. Kerékpárral a kijelölt kerékpárúton haladva a város felől juthatnak el hozzánk. 

Parkoló: Az Arborétum főbejárata előtt ingyenes parkoló található. A parkoló területén az akadálymentes parkolóhely biztosított. A jegypénztár mellett kerékpártároló található, ahol a kerékpárok elhelyezhetők, lezárhatók. 

Csomagok: Csomagmegőrző nem biztosított a kertben. 

Időjárási körülmények: Az Arborétum területe (64 hektár) saját felelősséggel látogatható! Szeles, viharos időben javasolt a burkolt utakon és a nyílt kertrészletekben haladni. Hőségben használják a kertben elhelyezett ivókutakat. Eső esetén az Arborétum területén esőbeállókat találnak látogatóink, az mulccsal szórt utak, ösvények is szabadon járhatók. 

Jegyárak, kedvezmények: Látogatásuk előtt tájékozódjanak aktuális jegyárainkról. Jegyáraink különbözőek hétköznap, valamint hétvégén és ünnepnapokon.  Kedvezményes jegyárat diákok számára biztosítunk. Gyermekeknek 3 éves kortól szükséges belépőjegyet vásárolni a jegypénztárban. Csoportos jegyet 20 főtől vásárolhatnak, szarvasi jegyet csak lakcímkártya felmutatásával vehetnek igénybe. Belépéskor javasoljuk a kombinált jegy vásárlását, amely az Arborétum és a Mini Magyarország megtekintésére együtt ad kedvezményes lehetőséget.

Térképek: Az önálló sétát tájékoztató- és növénytáblák, a belépőjegy mellé adott térkép, valamint az ajándékboltban megvásárolható különböző korosztályoknak szóló kísérőfüzetek és kiadványok segítik. A jegypénztárnál, a foglalkoztató épületnél, valamint a Varázstanya épületénél elhelyezett kiadványtárolóból körtúra térképeket vihetnek magukkal a sétára. A térképek online is megtekinthetők weboldalunkon.

Akadálymentes útvonalak: Családoknak babakocsival, mozgássérültek számára kerekesszékkel folyamatosan járható útvonal a park központi részén kialakított 1000 m hosszú burkolt sétaút, amely egyben a Kis körtúra útvonala.  Szintén akadálymentesen járható útvonal a 2500 m távon, a kertet körbevevő Bolza Mariette sétány. Mindkét útvonalon babakocsival, gyermekek számára használható rollerral, lábbal hajtós kismotorral, görkorcsolyával közlekedhetnek látogatóink. Az eszközöket saját felelősséggel használják, kérjük, vigyázzanak egymásra!

Játékok: A burkolt utak mentén szabadtéri foglalkoztató játékokat találnak, szabadon használhatók (lengőteke, babaház, a sakk- és malompálya, a torpedó, valamint a gyufás fejtörők) A vendégház mögött izgalmas fa játszótér található, pihenőpadokkal. Kérjük vigyázzanak a játékok épségére, csak rendeltetésszerűen használják azokat.

Mosdó, pelenkázó: Ingyenesen használható mosdók a főbejárathoz közel, jobbra találhatók. A női mosdóban pelenkázót biztosítunk. A mosdók a higiéniai előírásoknak megfelelően ellátottak szemetesekkel, kézfertőtlenítőkkel.

Játszósarok: A mosdó épülete melletti foglalkoztató helyiségben szoptatási lehetőséget  biztosítunk az édesanyáknak és gyermeküknek. Ezt  kiegészítve ugyanitt beltéri játszósarok használatára is van lehetőség felügyelettel. Az épület előtt padok, asztalok találhatók, valamint egy nagy méretű rajztábla.

Növényvilág: A 82  hektáros Szarvasi Arborétum természetvédelmi terület. Semmilyen növény, növényi rész, termés nem gyűjthető a területről. A különleges dísznövényeket bemutató kertben névtáblák, tájékoztató táblák és vezetett programok segítik a sokszínű élővilág megismerését.

Állatvilág: A kertben élő kék pávák szabadon élnek, bárki számára megtekinthetők. A Pepi gróf varázstanyája udvarán Emma és Karesz, azaz a két emu látható. Az állatok etetése tilos! Az üvegházban teknősterrárium tekinthető meg külön belépőjeggyel. A kert őzek, mókusok, nyulak, denevérek és sok más faj otthona, gazdag  madárvilággal és rovarvilággal. Kutyát pórázon vezetve, esetleg szájkosárral szabad az Arborétum területére ingyenesen behozni.

Vásárlás, shop: Ajándékok, emléktárgyak, dísznövények a főbejárat melletti ajándékboltban és a mellette lévő növényárudában vásárolhatók. Az aktuális dísznövény kínálatról az árudában kérjenek tájékoztatást. 

Étel, ital: Szintén a főbejárat közelében található büfében hideg és meleg ételek, italok kaphatók március 15 és november 15 között. Ebben az időszakban a büfé 9-től 17 óráig tart nyitva. A saját kulacsba, üvegbe ivóvíz tölthető az ivókutakból és a mosdóból.

Egészség: A kert saját felelősségre járható be. Sétát, túrát saját erőnléte alapján válasszon minden látogató. Az időjárási viszonyoknak megfelelő ruházatban, lábbeliben érkezzenek az Arborétumba. Vegyék figyelembe, a természeti környezet változásait, szúnyoginvázió esetén használjanak riasztó krémet, szprét. A rovarok élőhelyeit ne bolygassák. Vegyék figyelembe a covid-19 aktuális tájékoztatóit.

Tisztaság: A kertben a főbejárat, mosdók, játszótér közelében az épületek mellett elhelyezett szeméttárolókba gyűjthető a hulladék. Kérjük, sem  papír-, műanyag-, sem más szemetet ne dobjanak el, az Arborétum természetvédelmi terület, szemetelni tilos! 

Járd be a kertet virtuálisan!