Mikroszaporító labor költözött az Arborétumba

GINOP-2.2.1-15-2017-00042 “Pannon Breeding” pályázati támogatás felhasználásával.  Cél: A Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítása

ginop1

E nagy kutatási pályázatban az Arborétum több öntözéses és szárazságtűréses vizsgálatot bonyolít különböző növényfajok bevonásával. E mellett mikroszaporítás és hatóanyag vizsgálat zajlik itt.

A pályázat keretén belül, amelyben több résztvevő mellet a Szent István Egyetem is közreműködik, mikroszaporításra alkalmas eszközökkel, berendezésekkel népesítette be az arborétum üvegház melletti laboratóriumát Dr. Dencső István. Itt végzi a gyakorlott szakember a gyógynövények mikroszaporítását.

Speciális táptalajra ültet kis növényi részeket (tenyészőcsúcsot vagy magot), ezeket tenyészti, steril körülmények között. Majd mikor már elég „nagyok”, kisebb darabokra vágja őket. Közben a használt táptalaj összetétele változik attól függően, hogy még szaporítja őket vagy már gyökereztetni szeretné. A már gyökeres kis növényeket a steril környezetből előbb-utóbb ki kell szakítani. Ez az a folyamat az „akklimatizálás” amikor a gyökerek közül kimossák a táptalajt és a kertészeti gyakorlatban használatos tőzeges keverékbe ültetik. Ekkor biztosítani kell nekik a közel 100%-os páratartalmat. Ezt az üvegházban tudjuk megtenni.

Két hét akklimatizálódás után már a növényeknek elegendő gyökerük van ahhoz, hogy elkezdjük az „edzésüket”. Ekkor először rövidebb majd hosszabb időre lecsökkentjük a páratartalmat (kitakarjuk őket), hogy szokják az üvegházi klímát. Ha ezen a folyamaton sikeresen átlendülnek, akkor még néhány hétig az üvegházban maradnak, majd kikerülnek a konténertelepre, onnan pedig a szántóföldi kísérlet helyszínére.

Eső körben egynyári üröm, kenyérbél cickafark, közönséges orbáncfű és citromfű került ki sikerrel a steril körülmények közül. Ezek a kis növények egy gyógynövény hatóanyag kísérlet alanyai lesznek a pályázatban.

Járd be a kertet virtuálisan!