Legnagyobb fák

A Szarvasi Arborétum legnagyobb fáinak vizsgálata

Hanyecz Katalin – Somlyai Márta – Tóth Sándor

MATE Szarvasi Arborétum

A vizsgálatok célja, a Szarvasi Arborétum legnagyobb, legidősebb fáinak részletes felmérése, faji és nemzetségbeli megoszlásának meghatározása, valamint a klimatikus adatokkal való szinergia feltárása.

A fák méretének meghatározása két jellemző és jól mérhető paraméter alapján történt, az egyik a 130 cm-en mért törzskerület, a másik a magasság mérése. A vizsgált pontok bemérésére a lézeres távolságmérőt és a nagy pontosságú Suunto PM-5/1520 mérőműszert használtuk.

A mérésre kijelölt fák az Arborétum legidősebb részében, a 150 éves Pepi-kertben találhatók, ahol a 82 hektáros gyűjtemény legidősebb és legnagyobb fái élnek.

Vizsgálatunk kiterjedt arra, hogy összevessük a honos és az idegenhonos fajok növekedési erélyét, így az Alföld szélsőségesen kontinentális klímáján honos és jellemzően hosszú életű, nagytermetű fajok mellett, az idegenhonos fajok esetében megállapítsuk, mennyire képesek hosszútávon tolerálni a szélsőséges viszonyokat, milyen magassági és törzsnövekedési eredményeket produkálnak.

A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a 20 legnagyobb törzskerülettel rendelkező fa összesen 10 fajt képvisel, amelyek közül négy faj (Populus alba, Populus nigra, Quercus robur, Ulmus glabra) őshonos Magyarországon és hat idegenhonos. Ez azt jelzi, hogy az exoták is meglepően jól alkalmazkodnak az Alföld szélsőséges klimatikus körülményeihez és komolyabb kor és termet elérésére is képesek. Mindez alátámasztja azon törekvéseinket, hogy minél több új fajt kipróbáljunk az Arborétumban, hiszen – a korábbi tapasztalatok ellenére – bebizonyosodhat, hogy jelentős esztétikai érték megjelenítésére képesek., de alkalmasak lehetnek a térségben városi vagy egyéb zöldfelületi alkalmazásra is.

A fafajok bemutatása

A fafaj nevére kattintva olvasható a leírás.

A húsz legnagyobb fa adatai IDE KATTINTVA olvasható >>

Idős fák nyomában csoportos vezetett túra

A  3 órás programban az idős famatuzsálemek bemutatása történik az Arborétum 5 kertrészének megtekintése mellett. A túra közel 6,5 km-es távja során a látogatók a túravezetővel eljutnak a Meditációs tér bibliai tanösvényéhez, valamint az Ökojátékparkba, és a Gyógynövénykertbe is. Végül a túra folytatásaként a csoport új útvonalon visszatér a főbejárathoz.

Az Idős fák nyomában túravezetés igény szerint, egyeztetett időpontban minimun 10 fő részvételével indul.

A program ára: 3.000,-Ft/fő, amely egyben tartalmazza az arborétumi belépőjegyet is. A programra előzetes időpontfoglalás szükséges a túravezetőnél:

Kugyeláné Décsei Mónika 30 430 7754

Járd be a kertet virtuálisan!